Чи потрібна хлібопічка на вашій кухні?


ХлібопічкаЦя стаття присвячується кухонній техніці та обладнанню, які можуть полегшити життя господині і зробити його приємнішим. Одним із таких агрегатів, зовсім необов’язковим, але незамінним для дуже багатьох сімей, стала хлібопічка. Що це таке, чули, напевно, усі. Тим не менш, при настільки очевидному призначенні, доводиться помучитися при виборі,  яка ж  модель влаштовує вас. Та й відповідь на питання “чи потрібна мені взагалі ця хлібопічка?” не така вже й тривіальна. Спробуємо розібратися, що це за прилад, як він працює і в яких випадках без нього дійсно не обійтися.

Хлібопічка на вашій кухні

Два основних завдання, для яких ви, швидше за все, будете використовувати вашу хлібопічку – це приготування тіста і випічка хлібобулочних виробів. В обох випадках вам не потрібно докладати особливих зусиль – просто потрібно завантажити в хлібопічку необхідні інгредієнти у відповідності до рецепту, а решту роботи  диво-машина зробить сама. Втім, ознайомитися з інструкцією все ж не завадить – порядок закладки відіграє важливу роль, для деяких хлібопічок необхідно спочатку завантажити рідкі (вода, молоко, пиво і т.д.) інгредієнти, і лише потім сухі, у інших все навпаки. Після того, як борошно, дріжджі і все інше завантажено, ви закриваєте кришку, вибираєте потрібну програму та інші параметри і запускаєте роботу хлібопічки.

Якщо вам потрібно приготувати тісто, але ви не хочете бруднити руки і кухню, та й взагалі витрачати час, хлібопічка завжди до ваших послуг. Навіть найпростіші моделі, як правило, вміють приготувати тісто для піци, але якщо ви любите випічку і суттєво збираєтеся полегшити собі життя, вибирайте ту хлібопічку, яка буде робити для вас тісто для булочок, пельменів і навіть пасок. Приготування тіста зазвичай займає близько години залежно від моделі хлібопічки і того, яке тісто вам потрібно – дріжджове або прісне. Поки диво-машина робить усе сама, Вам у цей час ніхто не заважає приготувати начинку для ваших пирогів, або пельменів, або просто відпочити на диванчику.

Із випічкою хліба все не набагато складніше – машина спочатку замішує тісто, а потім належним чином випікає хліб згідно обраної програми. Крім того, ви зможете вказати розмір хліба і те, яку скоринку ви хочете бачити на своєму хлібі. Для того, щоб зробити хліб, у хлібопічки піде від двох до чотирьох, шести і навіть більше годин, в залежності від того, який саме хліб ви бажаєте спекти. Існують, втім, машини з режимами “швидкої” випічки, але ними користуватися слід тільки якщо зовсім здолає голод: варто тільки виявити трішки передбачливості, і вас врятує така корисна функція, як таймер. Працює він дуже просто – ви засипаєте всі необхідні інгредієнти в хлібопічку, встановлюєте час і займаєтеся своїми справами, а хлібопічка сама спече хліб до потрібного терміну, наприклад, до сніданку або до вашого приходу з роботи.

Кілька порад

Поводження з хлібопічкою дуже просте, а рецептів для неї існує безліч. Перший час рекомендується готувати чітко за рецептом, поки ви не вивчитеся закономірності роботи вашої хлібопічки. Втім, це навряд чи зможе зупинити політ вашої фантазії – грамотно підбираючи програму, ви зможете приготувати будь-який хліб, починаючи зі звичайного пшеничного і закінчуючи хлібом з висівками, оливками, цибулею, зеленню і так далі. Ну а вже після того, як ви звикнете до основних рецептів, можна буде почати винаходити свої власні і ділитися ними з однодумцями – в інтернеті ви знайдете чимало шанувальників хлібопічок.

Є ще декілька “навичок” хлібопічки, які навряд чи змусять вас придбати прилад, проте дуже корисних – приготування варення і варіння рису. А ось чого хлібопічки, як правило, не вміють робити – так це справжній чорний хліб. На жаль, більшість хлібопічок виробляються в країнах, де знайомий нам з дитинства “цеглина” не вміють пекти і не люблять їсти, тому доведеться обмежуватися програмами, так би мовити, міжнародного користування. Втім, можливо, вам вдасться підібрати рецепт, що дає потрібний результат?

Якщо ви, прочитавши цю замітку, вже вирішили швидше бігти в магазин за хлібопічкою, зважте наостанок всі за і проти.

Плюси

+ Головний плюс – це свіжий і ароматний хліб до вашого столу в будь-який час. Звучить привабливо, чи не так?

+ Ви зможете приготувати будь-який хліб, який забажаєте, комбінацій програм і рецептів існує незліченна кількість.

+ Якщо ви любите випічку, хлібопічка може стати вашим незамінним помічником у приготуванні тіста.

Мінуси

– Навіть найменша хлібопічка займе досить багато місця на кухонному столі. Продумайте, куди ви будете її ставити, особливо якщо на вашій кухні не так вже багато вільного місця.

– Заощадити з хлібопічкою навряд чи вдасться – заводський хліб, як правило, виходить дешевше.

– Спекти хліб ідеальної форми не вийде – в його нижній частині залишиться отвір від лопатки для розмішування тіста.

Джерело:  http://www.arborio.ru


Також шукають:

Коментар