Як правильно їсти хлібні вироби. Етикет за столом


Хліп щоб зверху не тріскавПравилом хорошого тону вважається брати  хліб руками, а не виделкою.

Хліб беруть із загальної тарілки й кладуть на пиріжкову тарілку, яка знаходиться ліворуч від підставної тарілки й спеціально призначена для хліба. Якщо немає спеціальної тарілочки, кладуть на серветку. За правилами етикету не рекоменду­ється відкушувати шматочки хліба від ці­лого кусня, оскільки хліб буде кришитися на ваше вбрання, також його не можна рі­зати ножем.

Невеликі шматочки відламують від скибочки пальцями лівої руки й відправляють у рот. При цьому виделку кладуть зубчиками вгору на край тарілки, а ніж залишається в правій руці. Отже ваш хліб, покладений на серветку або пиріжкову тарілку, завжди знаходить­ся зліва, а хліб, який лежить праворуч, нале­жить вашому сусідові. Не забувайте про це і прагніть не брати хліб правою рукою, щоб не з’їсти хліб сусіда.

Не варто класти закуску з загальної тарілки на шматочок хліба, краще з’їсти шинку чи ковбасу за допомогою ножа й виделки. За бажанням, невеликі шматочки хліба можна намастити маслом, при цьому масло беремо потроху з маслянки на край власної тарілки.

Перед тим, як хліб намастити медом або варенням, скибочку хліба розрізають на довгасті шматочки й тільки потім намазують їх варенням або медом у міру споживання.

 Булочки беруть руками, розламують на шматочки. Їх не можна різати ножем або мочити в бульйон.

Шматочки пирога їдять з но­жем і виделкою.

Маленькі пиріжки — тримають паль­цями. Якщо пиріжки дуже жирні, їх мож­на їсти також з ножем і виделкою.

Бутерброди

Гарячі і великі бутерброди їдять на та­рілці за допомогою виделки і ножа.

Аби бутерброд було зручніше їсти, його розрізають в своїй тарілці, користуючись ножем і виделкою.

Маленькі бутерброди переносять спе­ціальними виделками на свою тарілку, а по­тім їдять, не розрізаючи.

Для канапе або сендвічів не вимагаєть­ся ні ножа, ні виделки. Канапе — це круглі шматочки білого хліба без кірки, на які кладуть нарізані помідори, шинку, ковбасу. Сендвіч — це два прямокутні шматочки хліба без кірки, а між ними масло і різні паштети.

Не потрібно залишати надкушені шма­точки і катати з м’якиша кульки.

Піца

Це — відкритий пиріг з начинкою, пода­ється як торт, нарізаним на шматки. Зни­зу лопаткою, а зверху салатною ложкою шматочки розкладають по тарілках. Їсти піцу правильно з ножем і виделкою. Якщо ж піца порційна, то руками (у серветці).


Також шукають:

Коментар