Як правильно їсти хлібні вироби. Етикет за столом
Правилом хорошого тону вважається брати хліб руками, а не виделкою.
Хліб беруть із загальної тарілки й кладуть на пиріжкову тарілку, яка знаходиться ліворуч від підставної тарілки й спеціально призначена для хліба. Якщо немає спеціальної тарілочки, кладуть на серветку. За правилами етикету не рекомендується відкушувати шматочки хліба від цілого кусня, оскільки хліб буде кришитися на ваше вбрання, також його не можна різати ножем.
Невеликі шматочки відламують від скибочки пальцями лівої руки й відправляють у рот. При цьому виделку кладуть зубчиками вгору на край тарілки, а ніж залишається в правій руці. Отже ваш хліб, покладений на серветку або пиріжкову тарілку, завжди знаходиться зліва, а хліб, який лежить праворуч, належить вашому сусідові. Не забувайте про це і прагніть не брати хліб правою рукою, щоб не з’їсти хліб сусіда.
Не варто класти закуску з загальної тарілки на шматочок хліба, краще з’їсти шинку чи ковбасу за допомогою ножа й виделки. За бажанням, невеликі шматочки хліба можна намастити маслом, при цьому масло беремо потроху з маслянки на край власної тарілки.
Перед тим, як хліб намастити медом або варенням, скибочку хліба розрізають на довгасті шматочки й тільки потім намазують їх варенням або медом у міру споживання.
Булочки беруть руками, розламують на шматочки. Їх не можна різати ножем або мочити в бульйон.
Шматочки пирога їдять з ножем і виделкою.
Маленькі пиріжки — тримають пальцями. Якщо пиріжки дуже жирні, їх можна їсти також з ножем і виделкою.
Бутерброди
Гарячі і великі бутерброди їдять на тарілці за допомогою виделки і ножа.
Аби бутерброд було зручніше їсти, його розрізають в своїй тарілці, користуючись ножем і виделкою.
Маленькі бутерброди переносять спеціальними виделками на свою тарілку, а потім їдять, не розрізаючи.
Для канапе або сендвічів не вимагається ні ножа, ні виделки. Канапе — це круглі шматочки білого хліба без кірки, на які кладуть нарізані помідори, шинку, ковбасу. Сендвіч — це два прямокутні шматочки хліба без кірки, а між ними масло і різні паштети.
Не потрібно залишати надкушені шматочки і катати з м’якиша кульки.
Піца
Це — відкритий пиріг з начинкою, подається як торт, нарізаним на шматки. Знизу лопаткою, а зверху салатною ложкою шматочки розкладають по тарілках. Їсти піцу правильно з ножем і виделкою. Якщо ж піца порційна, то руками (у серветці).
Останні коментарі