Корисні та смачні добавки для хліба


Хліб з добавкамиЗадумавши купівлю хлібопічки і вивчаючи тематичні сайти і форуми, присвячені їй, рано чи пізно ми зауважуємо, що практично єдиний «мінус» цього агрегату – ризик швидко набрати зайві кілограми. Таке побоювання має всі підстави – перед свіжим, теплим і ароматним хлібом складно встояти навіть затятим прихильникам дієт. Втім, крім м’яких булок та солодкої здоби в хлібопічці можна пекти і низькокалорійний, корисний для здоров’я хліб, збагачуючи його смачними і корисними добавками.

Найпростіше рішення – відмовитися від випічки з пшеничного борошна вищого ґатунку, віддавши перевагу цільнозерновому, житньому, обдирному і борошну із зародків пшениці. Хліб з такого борошна багатий клітковиною – харчовими волокнами, які не перетравлюються в організмі, зате легко і ефективно виводять з нього токсини, вільні радикали і продукти клітинного розпаду, сприяють зниженню рівня холестерину, покращують перистальтику. Саме такий хліб сертифікація ДСТУ класифікує як дієтичний і низькокалорійний. За численними дослідженнями, хліб з цільнозернового борошна грубого помелу знижує ризик онкологічних і серцевих захворювань, діабету другого типу та ожиріння, покращує діяльність шлунково-кишкового тракту, стимулює імунну систему, він показаний як дітям, так і літнім людям. Крім клітковини, цільнозерновий хліб багатий мінералами, вітамінами, антиоксидантами та іншими цінними для здоров’я мікроелементами.

Зробити його ще кориснішим можна за допомогою добавок, наприклад, горіхів – фундука, мигдалю, кеш’ю. До речі, досвідчені пекарі радять не перестаратися – частка горіхів не повинна бути більше 10-15%. Такий хліб – ідеальний фітнес-сніданок для тих, хто стежить за своїм здоров’ям і фігурою, він багатий «повільними вуглеводами», які не шкодять фігурі, зате надовго поповнюють запаси енергії. Крім цього, горіхи – це цінне джерело мінералів, вони містять калій, кальцій, фосфор, залізо, цинк, корисні для м’язів, кісток, імунітету, підвищують апетит і загальний тонус організму. Вибираючи їх, обов’язково переконайтеся, що на упаковці вказана сертифікація ДСТУ і є інформація про пройдений радіологічний контроль.

В якості добавки для хліба можна використовувати і насіння, наприклад, гарбузове – природнє джерело фосфору, цинку, селену і десятків інших мікроелементів, вітамінів групи В, Е, РР. Вони нормалізовують роботу шлунково-кишкового тракту, корисні для роботи мозку, серця, кровоносних судин, ефективно боряться з паразитами. Можна додати і соняшникове насіння, яке покращує апетит – цільнозерновий хліб з насінням припаде до смаку наймолодшим членам сім’ї і послужить корисною альтернативою солодощів. Ще одна корисна добавка – насіння льону, яке попереджує атеросклероз, знижує рівень холестерину, корисне для шкіри, волосся і нігтів, служить джерелом жирних омега-3 кислот, покращує стан жінок під час менопаузи.

У домашній хліб можна сміливо класти і сушені ягоди – чорницю, малину, смородину, обліпиху, а також сухофрукти – чорнослив, курагу. Солодкі ягоди служать альтернативою рафінованому цукру, крім того, вони багаті на пектин, калій, магній, покращують роботу кишечника, служать джерелом вітамінів і навіть допомагають кинути палити і пережити стреси через роботу або навчання. Сировина може бути як купленою (у цьому випадку звертайте увагу, щоб виробником була пройдена сертифікація ДСТУ) або домашнього приготування – ягоди можна висушити на відкритому повітрі або в духовці.

Серед інших корисних і смачних добавок – сушені, в’ялені і свіжі овочі та фрукти (цибуля, гарбуз, помідори, перець, яблуко, морська капуста та багато іншого), адже хлібопічка дозволяє втілювати в життя найсміливіші «пекарські» фантазії. Такий хліб багатий пектином – розчинними харчовими волокнами, які очищають ШКТ від токсинів, відновлюючи в ньому корисну мікрофлору.

Джерело: hlebopechka.ru


Також шукають:

Коментар