Чи можна дітям їсти хліб та печиво?


Печення для підгодовування дітейСкладно уявити раціон людини без хліба або випічки. Тому й не дивно, що багатьом мамам цікаво, з якого віку слід вводити ці продукти у раціон маляти.

Про користь

Хліб – один із найдавніших винаходів кулінарії. У традиційному рецепті тіста є борошно, вода, сіль і закваска (дріжджі). Також можна використовувати цільні зерна, жири, цукор, сироватка, молоко, яйця, прянощі – так виготовляється здобний хліб.

Харчова цінність борошна залежить від виду й ступеня обробки зерна. При грубому помелі виходить темне борошно низьких сортів. У ньому зберігаються важливі поживні речовини, які містяться у висівках. Вироби з нього містять в 4 рази більше заліза, ніж хліб з борошна першого або вищого ґатунку. В житньому й хлібі з борошна грубого помелу також в 5 раз більше клітковини в порівнянні з пшеничним хлібом з борошна вищого ґатунку.

У хлібі є невелика кількість білка, але він не має такого значення для розвитку організму, як білок риби або м’яса. Та й жирів в хлібі небагато. Зате вуглеводів 40-55%, в основному це — крохмаль. До того ж, борошняні вироби здатні забезпечити організм дитини вітамінами групи В, які відповідають за стан шкіри, волосся й нігтів, за формування імунітету. Ці вітаміни особливо необхідні дітям з анемією, ожирінням, дерматитом, підвищеною збудливістю. В 0,5 кг білого хліба міститься 17% добової норми кальцію, 48% — магнію, 61% — фосфору і 70% — заліза.

 На зубок

Досить багато матерів немовлятам пропонують печиво. Однак дієтологи проти цього, оскільки в печиві є цукор, воно легко жується, розчиняється в молоці, і дуже швидко стає улюбленими ласощами карапуза. У підсумку він не хоче їсти іншу їжу, а отже, не одержує необхідні речовини і перенасичується вуглеводами. До того ж, у будь-якому печиві є глютен, протипоказаний малюкам віком до 6 місяців.

А от звичайний сухарик не тільки допоможе дитині навчитися жувати, але й допоможе «масажувати» ясна. Він не так легко піддається розсмоктуванню, як печиво, та й через нейтральний смак не викликатиме звикання. Після 7 місяців можна пропонувати дитині перший сухарик. Після введення нового продукту потрібно простежити, чи немає алергічної реакції. Якщо усе в порядку, можна впевнено збагачувати раціон маляти хлібом.

 Усього потроху

Хлібна порція в 7-8 місяців – не більше 3 г, поступово її можна збільшити до 15 г на добу (третина скибочки). Краще починати з білого хліба, оскільки він краще засвоюється дитячим організмом. Із хлібом з висівками, житнім і пшеничним свіжовипеченим краще почекати до трирічного віку. Через велику кількість олігосахаридів і клейковини вони можуть призвести до розладів травлення, здуття, метеоризму й інших проблем у маленьких дітей.

Прісне печиво краще вводити з півторарічного віку. Те ж стосується й сушок, сухарів, бубликів і інших «дорослих» хлібних ласощів. На один прийом цілком достатньо 50-60 г. А от добавок у вигляді соняшникового насіння, повидла, горіхів і т. д. слід уникати. Також потрібно стежити за відсутністю барвників і консервантів.

Кількість хлібобулочних виробів і пшеничного хліба в раціоні дитини 1-3 років може бути 60-80 г. Якщо маля добре переносить хліб, то до трьох років можна внести в меню житній хліб (15-20 г на день). Дитина 3-6 років може з’їдати близько 100-120 г пшеничного хліба й випічки, житнього ж — 50 г.

Джерело http://udoktora.net/


Також шукають:

Коментар