«Укрхлібпром»: ціни на хліб – обґрунтовані


Накладна хлiба фото

Хлібопекарі заявляють, що ціни, встановлені протягом останніх місяців на хліб в Україні ­– обґрунтовані. За даними асоціації «Укрхлібпром», яка об’єднує виробників, що займають понад 50% хлібного ринку,  тільки з початку року до березня борошно подорожчало на 90% (з 4200 грн / т. до 8000 грн / т.), а більшість складових хліба –  енергоносії, газ, ПММ, зросли на понад  50%. При цьому ціна на хліб за 2 місяці згідно з даними Мінекономіки зросла на 42%.

«Протягом січня-лютого 2015 року та у 2014 році постійно відбувались стрибки долара, внаслідок чого ціни на сировину змінювались щомісяця двічі, – коментує керівник хлібного департаменту «Черкасихліб» Василь Гаврилюк. – А процедура у хлібопекарів така: ми отримали вхідну сировину на 30-50% дорожче, треба порахувати, звернутись у АМКУ, до адміністрації, рітейлу, і тільки через пів місяця або навіть місяць можемо реально підвищити ціни».

За словами хлібопекарів вимиває оборотні кошти з підприємств і не врегульованість взаємовідносин з крупними рітейлерами. За хлібну продукцію, яка має термін реалізації до 3 діб, доводиться чекати на кошти в середньому 24 дні. Голова «Укрхлібпрому» Олександр Васильченко вважає, що таким чином хлібники безпроцентно кредитують торгівлю. Натомість, єдині, хто несе відповідальність за соціальний хліб, промислові виробники, повинні здійснювати попередню оплату за сировину  і енергоносії. Так утворюється розрив між витратами і доходами хлібопекарських підприємств.

Ціни в хлібній галузі досі регламентує Постанова №1548 від 1996 року, яка дозволяє місцевим органам влади контролювати рентабельність соціально значимих продуктів. «Але якщо говорити про практику останніх років, то все зводилось до заборони підвищувати ціни. До чого це призводить в свою чергу? За даними Міністерства економіки минулий рік 46% хлібопекарських підприємств закінчили зі збитком», – констатує Олександр Васильченко. Але якщо влада, як каже, взяла курс на ринкові відносини, то такий тиск має припинитись, вважають представники галузі.

Позитивну роль держави у стабілізації ситуації виробники вбачають у наданні їм дешевшого борошна з Аграрного фонду для випікання соціального хлібу. За їхніми словами у 2014 році Аграрний фонд добре спрацював, бо вчасно на третину забезпечував підприємства борошном за нижчими, ніж ринкові цінами. Але в 2015 році були скасовані договори за фіксованими цінами і поставки у деякі регіони значно  скоротились.

В березні у країні намітилась тенденція до зниження цін на борошно (до 6800 грн за тонну),  в квітні – на газ. Тож хлібопекарі  розраховують на стабілізацію на ринку.

Заступник директора з адміністративних питань «Концерн Хлібпром» Віталій Яструбецький продемонстрував з чого складається ціна на заводський хліб у відсотках.  «Сировина займає 38%, 15 відсотків складають витрати на збут, 11% – газ і електроенергія, 8% – накладні витрати, 7% – податки в бюджет, 6% – прибуток, 5% – ФОП, 5% – націнка магазина і 4% – фінансові витрати, – розповів експерт. ­– Як ви самі можете побачити, майже кожна з цих складових зросла у ціні внаслідок девальвації. Виняток з переліку – зарплата, яку сьогодні потрібно  підвищувати. Тому на питання чи буде він дорожчати в майбутньому в 2015 році – відповісти важко, але якщо подивитись від чого залежить  ціна – то це можна спрогнозувати».

Хлібопекарі  очікують чіткого сигналу як їм далі працювати. За словами Василя Гаврилюка держава, то декларує, що ми рухаємось в Європу, то повертається до старих неринкових методів  заборони підняття ціни. А держзамовлення при цьому в країні не працює. «В такому випадку залишається ринкове регулювання, – підсумовує виробник. ­­– Конкуренція в нашій галузі величезна,  тільки  в одній області працює до 100 пекарень. Так що ринок сам може регулювати ціни. Якщо не втручатися».

 


Також шукають:

Коментар