100% цільнозерновий хліб


Цей хліб щільніше інших, але все ж не такий щільний, як інші види хліба з обдирного борошна, – через те, що він зроблений на рідкій опарі. Цей різновид закваски французи колись запозичили у пекарів із Польщі. Така опара не тільки покращує смак, запах і загальний вигляд хліба, але й робить його легшим.Рецепти хліба від рішара бертіно

Інгредієнти:

5 г свіжих дріжджів

250 г (250 мл) ледь теплої води
250 г обдирного (непросіяного, цільнозернового)
борошна
250 г обдирного борошна
5 г свіжих дріжджів
10 г солі
80 г (80 мл) води
Трохи вершкового масла для змащування

Підготовка

Змастіть маслом дві хлібні форми (20-22 см завдовжки на буханець вагою 500 г). Щоб зробити опару, розведіть дріжджі у воді до повного розчинення, після чого додайте борошно і ретельно розмішайте вінчиком – у вас повинно вийти рідке тісто. Накрийте рушником і залиште відпочивати не менше, ніж на три години (але й не більше, ніж на п’ять). Опара повинна збільшитися в об’ємі у два рази. Вона готова, коли підніметься куполом і трохи просяде – її потрібно використовувати негайно, тому що незабаром вона зовсім опаде. Додайте в опару всі інші інгредієнти, ретельно перемішайте при допомозі скребка, після чого замісіть тісто. Тісто в результаті повинно стати м’яким і легко відходити від робочої поверхні та від рук. Сформуйте з нього кулю, укладіть у злегка посипану борошном миску, накрийте рушником і залиште на 15 хвилин. Розігрійте духовку до 250 ° С.

Формування та випічка

Закругленою стороною скребка викладіть тісто на робочу поверхню і розділіть його на дві рівні частини. З кожної скачайте кулю, накрийте рушником і залиште ще на 15 хвилин.
Сформуйте два щільних батона і покладіть їх у змащені маслом форми. Накрийте рушником і поставте на розстійку на 1 годину, поки вони не збільшаться в об’ємі майже вдвічі.
Злегка присипте верх майбутніх буханок обдирним борошном. Поставте форми в розігріту духовку. Перед тим як закрити дверцята, окропіть духовку водою з пульверизатора. Випікайте буханки 30-35 хвилин – вони повинні видавати гучний «порожній» звук, якщо постукати пальцем по нижній скоринці. Вийміть з духовки, охолодіть на решітці.

Джерело: Рішар Бертіно. «Свій Хліб»


Також шукають:
  1. Оксана каже:

    Хлібчик просто супер! Дякую!

Коментар