Експерти пояснили любов людей до хліба


Загальновідомим фактом є те, що людина сприймає п’ять смаків – гірке, солодке, солоне, кисле та смак умамі – п’ятий смак, притаманний білковим речовинам.

lubov-do-hlibaПроте вчені з Університету штату Орегон довели, що крім п’яти відомих, люди розрізняють шостий смак, який допомагає відрізнити складні вуглеводи наприклад, крохмаль.

Даний смак і пояснює любов людей до хліба, рису та інших борошняних продуктів, що містять велику кількість речовин, цінних для організму в енергетичному аспекті.

«Якщо вам запропонують шоколад і хліб, ви зможете з’їсти невелику кількість шоколаду, але перевагу ви надасте хлібу у більших кількостях» – вважає дослідниця Д. Лім.

При проведенні експерименту науковці за допомогою спеціальних ензимів заблокували у 22 добровольців розпад крохмалю на прості вуглеводи в ротовій порожнині. Проте досліджувані змогли виокремити смак крохмалистого розчину і описати його, як подібний до присмаку рису, хліба та макаронних виробів.

«Крохмалистий» – це не єдиний новий смак, який досліджується вченими. Зараз вони вивчають, чи можуть люди розрізняти смак кальцію та амінокислот.

Джерело: http://www.sciencealert.com


Також шукають:

Коментар