Безглютеновая дієта може завдати шкоди здоров’ю, – експерт


Все більше людей в усьому світі переходять на безглютенові продукти. Для пацієнтів, які страждають на целіакію або непереносимість глютену, така дієта є незамінною. У той же час, вчені піддають сумніву моду на таку дієту серед людей, яким не властиві вище згадані захворювання.

Свої рекомендації дає доцент, д.м.н., керівник амбулаторії кишкових хвороб у відділенні гастроентерології, гепатології, ендокринології та інфектології Університетської клініки Фрайбурга Петер Хассельблатт, пише propozitsiya.com з посиланням на delo.ua.

bezglytenna_dietaСьогодні реклама пропонує все більшу кількість продуктів, що не містять глютен або так звану клейковину (різновид білка) – в хлібі, макаронних виробах, мюслі.

Глютеном багаті, перш за все, такі злаки як пшениця, жито, а також овес і ячмінь. Приблизно у 1% населення цей білок викликає важку запальну реакцію в кишечнику під назвою целіакія. Людям, що страждають на целіакію, рекомендується безглютенова дієта, щоб уникнути певних ускладнень, наприклад, у вигляді лімфоми.

Поряд з целіакію, в поле зору медиків все частіше потрапляє клінічна картина непереносимості глютену. Основними ознаками цієї недуги є діарея, здуття живота, сильне відчуття втоми після прийняття їжі. Однак, на відміну від целіакії, непереносимість глютену не призводить до серйозних ускладнень.

Разом з тим, незважаючи на відсутність медичного діагнозу і яскраво вираженої симптоматики захворювання, люди часто призначають самі собі безглютенову дієту, виходячи з різних міркувань. Багато хто вважає цей білок шкідливим і сподівається на те, що вживання в їжу продуктів, що не містять клейковину, сприятиме поліпшенню загального стану організму, допоможе знизити масу тіла або зміцнить серцево-судинну систему, зауважує гастроентеролог.

“Доведено, що у здорових людей безглютенове харчування не впливає ні на зниження ваги, ні на поліпшення функцій серцевого м’яза, ні на загальну фізичну форму. На підставі цього не рекомендується тривале вживання продуктів, що не містять клейковину. Це і недешево, і навіть може бути шкідливим для здоров’я”, – стверджує П. Хассельблатт.

На підтвердження він наводить результати великого дослідження, проведеного вченими США. У ньому брали участь 45 тис. жінок і 65 тис. чоловіків. Протягом 30 років кожні 4 роки серед випробовуваних проводилося опитування і аналіз даних про стан їхнього здоров’я. Ті, хто вживали в їжу продукти з великим вмістом глютену, залишалися, в основному, здоровими. В учасників другої групи дослідження, які дотримувалися безглютенової дієти, показник серцево-судинних захворювань виявився вищим за середній рівень. Причиною цього могла стати зміна способу харчування, що означала виключення глютену з харчового раціону, а також скорочення вживання цільнозернових продуктів, які, як уже давно доведено, позитивно впливають на роботу серця.

“Таким чином, безглютенова дієта може навіть завдати шкоди здоров’ю, замість того, щоб його зміцнювати”, – підкреслює П. Хассельблатт.

Тим, хто відчуває дискомфорт після вживання продуктів, що містять клейковину, слід звернутися до лікаря-фахівця. Необхідно зауважити, що непереносимість глютену важко діагностувати.

“Головне, не переходити на безглютенове харчування самовільно. Це, в кінцевому рахунку, ускладнює процес ідентифікації целіакії або непереносимості клейковини”, – радить фахівець.

Джерело: Пропозиція – Головний журнал з питань агробізнесу


Також шукають:

Коментар