Великдень у Європі. Поради і рецепти


Навіть якщо сніг давно розтанув і сонце – на все небо, справжня весна починається з Великодня. Незалежно від того, рання вона чи пізня. Тому що це свято відродження, радості і оновлення. Тому що з ним пов’язані надії на краще.
“Древніше, ніж бродетто”
Одного разу я запитала знайомого італійця, що для нього означає Великдень.
І ось що почула у відповідь: “Якщо ти думаєш, що найулюбленішим святом для нас завжди було Різдво, то помиляєшся: в дитинстві ми набагато більше чекали на Великдень. Він не тільки означав закінчення найсуворішого посту, коли всі смачні речі, так раптово і так надовго зникли, що про них вже встигли забути, раптом з’являлися знову … Це була найкраща вечеря в році. Її готували виключно з традиційних, старовинних страв. У нас навіть є приказка: “древніше, ніж бродетто”. А бродетто Паскуале – це той самий м’ясний бульйон, з якого починається пасхальна вечеря. Потім обов’язково подавали “торта Паскуаліні” – відкритий несолодкий пиріг, в якому спочатку було, здається, тридцять три шари тіста і найсвіжіший домашній сир, на зразок рікотти. А для освячення в храмі моя бабуся, як і всі навколо, обов’язково готувала “зростаючу” піцу, яка стояла в хаті з п’ятниці (нікому не дозволялось її пробувати) “.
Ще в Італії прийнято в ці дні дарувати один одному шоколадні Коломбо – яйця з сюрпризом всередині. Їх можна купити вже готовими або віддати обраний подарунок кондитеру, щоб він “обернув” його в крихкий молочний шоколад.
Англійці в Страсну п’ятницю пригощають усіх гарячими пишними булочками з родзинками або з цукатами – перед випічкою їх надрізають зверху хрестом (звідси назва – hot cross buns).
Німці нанизують порожні яйця на дріт, зав’язують бантами і розвішують на деревах навколо будинку і над дверима. У Страсну п’ятницю багато хто з них їсть рибу, тому заздалегідь йдуть на ринок – вибрати коропа пожирніше. Який же великодній стіл без запеченого коропа?! А також без супу з дев’яти коренів, гусака, свинини і локшини?!
Американці вирушають на пошуки різнобарвних яєць, нібито захованих пасхальним зайцем. На галявині біля Білого дому проходить традиційне “катання великодніх яєць” – цьому звичаю вже більше двохсот років. Його ввела в вжиток дружина четвертого президента – Доллі Медісон, яка в свою чергу, запозичила його у британських переселенців. Спочатку ці “змагання” проходили на Капітолійському пагорбі, однак після того, як чиновники стали скаржитися, що діти витоптують газон, свято перемістилося ближче до резиденції американського президента.
Поляки, перед тим як йти до церкви, готують до освячення “продуктовий кошик”: хліб, сіль, яйце, сир, копчене м’ясо, хрін і, звичайно, випічку. Всі сім складових щастя – від сили до удачі.
Чехи зайняті приготуванням своїх пасхальних специалітетів – фаршу зі свинини з молодою кропивою і “йудашек” – довгих плетених косичок з тіста.

Італійський пасхальний кекс “Коломбо”, 6 порцій.
Що потрібно:

  • 750 г борошна і ще трохи для цукатів і форми,
  • 20 г сухих дріжджів,
  • 130 г цукру,
  • 150 г вершкового масла,
  • 1 яйце,
  • 3 яєчні жовтки,
  • 0,5 ч. л. солі
  • 2 ч. л. ванільного цукру,
  • 100 г родзинок,
  • 100 г апельсинових цукатів,
  • вершкове масло для форми.

Як готувати:
Борошно просіяти. Для опари дріжджі змішати з 50 г борошна, додати 3 ст. л. теплої води і залишити на 30-40 хв. Потім додати ще 300 г борошна, 2 ст. л. теплої води, перемішати і поставити в тепле місце на 2 г. У невеликому сотейнику розтопити цукор з 1 склянкою води. Окремо розтопити вершкове масло. Яйце і жовтки збити. У глибоку миску всипати решту борошна, сіль, ванільний цукор, влити збиті яйця, розтоплене масло і цукровий сироп. Перемішати, додати опару і ще раз перемішати – до однорідності. Цукати обваляти в борошні, додати до тесту. Форму для випічки кексу змастити маслом і посипати борошном. Обережно викласти у форму готове тісто, накрити рушником і поставити в тепле місце на 8 годин. Форма повинна бути такого розміру, щоб тісто займало не більше третини від її об’єму. Випікати при 180°С протягом 35-40 хв. Дати охолонути у формі 10-15 хв., потім вийняти і дати охолонути повністю.

Comments are closed.