Поради хлібопекарям-початківцям



Багато рецептів, опубліковані в інтернеті, і навіть у кулінарних книгах, складені коротко. Новачкові буває складно приготувати за таким рецептом, через відсутність досвіду складно оцінити, скільки часу займе приготування, як зрозуміти, що закваска вже готова, як дізнатися, що хліб випікся та інше. Ось найважливіші нюанси, які необхідно запам’ятати:

Час. Навіть якщо ти вибираєш рецепт з назвою «Хліб на швидку руку», «Хліб без проблем», «Експрес хліб» (до речі, для початку краще освоїти який-небудь такий рецепт), то краще не сподіватися на швидкий результат справи. Приготування хліба вперше раз, та й вдруге, може зайняти цілий день – з ранку і до пізнього вечора.

Вибір рецепта. У цій справі довіряти варто лише надійним джерелам. Не варто сподіватися, що з борошна і води в будь-якому випадку вийде хліб. Точніше результат можна назвати як завгодно, хоч хлібом, але це не означає, що він буде їстівним. При пошуку рецепту в Інтернеті, варто звернути увагу на відгуки тих, хто пік хліб за цим рецептом. Якщо ж відгуків немає, то є ризик даремно витратити борошно.
Закваска – це, без сумнівів, найважливіший інгредієнт майбутнього тіста. Варто взяти дещо більше продуктів, ніж вказано в рецепті. Краще приготувати закваску із запасом. За більшостю рецептів надлишки закваски можна залишити до наступної випічки, а ось брак закваски при замішуванні тіста ніяк не компенсується. Як зрозуміти, що закваска не вдалася? Якщо після змішування інгредієнтів майже ніяких змін з тістом не відбулося, значить щось пішло не так.

Тісто. Не варто висипати відразу все необхідне за рецептом борошно в закваску. Краще додавати поступово. Спочатку досить додати півсклянки просіяного борошна. Можна залишити його не розмішуючи на 20 хвилин. Потім можна додати ще склянку борошна, розмішати і залишити на 40 хвилин. Тісто має піднятися. Якщо тісто не піднялося або збільшилася дуже незначно, значить закваска таки не вийшла. Якщо тісто в підсумку вийшло “важке”, з нього складно ліпити колобок – це ще одна ознака, що закваска підвела. Що робити в такому випадку? Готувати експрес закваску і додавати її в тісто.
Рецепт експрес закваски на 6 склянок борошна такий:
2 чайні ложки цукру з гіркою, 5 чайних ложок дріжджів, 3 столові ложки борошна і 3 склянки ледь теплої води, приблизно кімнатної температури. Час готовності цієї закваски – від 30 хвилин і більше. Цю закваску також потрібно поступово “годувати” борошном.

Випікання. При випіканні в духовці старого зразка потрібно поставити вниз тарілочку з водою. Тільки вибрати треба таку тарілку, яка не трісне при високій температурі. Готовність можна перевірити за допомогою зубочистки (в крайньому випадку ножа, якщо він не зашкодить покриття вашої форми для випічки), проткнув хліб до дна форми. Після вимкнення духовки краще залишити хліб на деякий час всередині, щоб він “підійшов”. Діставши хліб з духовки, можеш пом’якшити скоринку хліба краплями води, потім її можна змастити маслом.

Comments are closed.