Кранц зі сезонною зеленню та сиром


Кранц зі сезонною зеленню та сиромЦя плетінка приваблива оригінальним візерунком із шарів тіста і начинки. Кранц великого розміру випікають, укладаючи вінком, а маленькі добре випікати у формі. Здобний кранц з солодкою начинкою – це вже пиріг, а не хліб. Але що, якщо зробити несолодкий кранц з хлібного тіста? Пшенично-житній хліб зі сезонною зеленню дуже красивий саме у вигляді кранцу.

Інгредієнти:

  • (для випікання у формі об’ємом 1,5 л)
  • Пшеничне борошно 1-го або вищого сорту –  250 г
  • Житнє обдирне борошно – 50 г
  • Вода – 60 г
  • Молоко – 60 г
  • Рослинна олія – 2 ст.л.
  • Цукор – 5 г
  • Сіль –  5 г
  • Яйце – 1
  • Сухі дріжджі – 1 ч.л.

Начинка:

  • Вершкове масло – 30 г
  • Твердий сир – 60-80 г
  • Свіжа зелень на ваш смак (Петрушка, кріп, кінза,
  • черемша, зелена цибулька, шпинат, базилік) – 150 г

Спосіб приготування: Яйце збити виделкою і 1/3 відкласти для змащування Кранца. Дріжджі змішати з борошном. Розчинити у воді сіль і цукор. Змішати воду, молоко, олію і 2/3 збитого яйця. Суміш влити у посудину з борошном і замісити гладке, пружне тісто (18-20 хвилин). Якщо знадобиться, додати ще води. Готове тісто покласти в чисту миску, змащену рослинною олією, накрити плівкою і залишити на 1-1,5 години до збільшення вдвічі. Через пі вгод. Після початку бродіння тісто необхідно вимнути. Сир натерти на грубій терці або нарізати кубиками. Зелень вимити, обсушити і порізати. Формування та вистоювання Готове тісто викласти на підсипану борошном робочу поверхню і розкачати квадрат зі стороною 25 см. Змастити його розм’якшеним вершковим маслом. Рівномірно розподілити по поверхні тіста сир, а зверху зелень. Злегка підсолити начинку, враховуючи солоність сиру. Згорнути тісто в щільний рулет і зліпити шов. Розрізати рулет гострим ножем уздовж на дві половини. Перевернути кожну частинку зрізом догори і переплести їх між собою, так що – б зрізи весь час дивилися вгору. Щільно притиснути кінці плетінки і вигнути їх всередину. Покласти Кранц у змащену жиром форму. Накрити форму пластиковим пакетом. Сформований виріб необхідно вистояти 50-60 хвилин до збільшення вдвічі. Перед випічкою змастити Кранц збитим яйцем. Випікання При температурі 220˚С протягом 10 хвилин з парою, потім при 200˚С без пари до готовності, всього 35-40 хвилин. Готовому виробу необхідно дати охолонути кілька хвилин у формі, потім обережно вийняти його з форми і охолодити на решітці. Джерело: Книга «Домашній хліб» Ганна Китаєва

Comments are closed.