Хліб у 10-ці найкорисніших продуктів


Хліб у 10-ці найкорисніших продуктівСтворені самою природою, чудо-продукти містять цілі біологічно-активні комплекси корисних речовин, необхідних для підтримки й відновлення нашого здоров’я. Звичайно, список таких продуктів можна продовжити, включивши в нього багато видів злаків, овочів, фруктів і ягід.

1. Риба

Якщо постійно – не менше трьох раз у тиждень – включати в меню рибу замість м’яса, можна значно знизити ризик розвитку й загострення захворювань серця (атеросклерозу, ішемічної хвороби та інших), а також рівень холестерину в крові. При цьому за своїми харчовими і кулінарними якостями риба не поступається м’ясу (вона містить багато корисних для організму людини речовин – від 13 до 23% білків, а також жири, екстрактивні й мінеральні речовини), а по легкості засвоєння білків навіть перевершує його.

2. Хліб з житнього борошна, борошна грубого помелу, зерновий

Саме такий хліб становив основу раціону наших предків. Хліб з житнього борошна, борошна грубого помелу, зерновий містить не тільки вітаміни й мінеральні речовини, але й велику кількість клітковини. Про її чудесні властивості відомо багато чого: клітковина знижує рівень холестерину в крові й артеріальний тиск, стимулює травлення, прискорює обмін речовин, виводить із організму шлаки й токсини, сприяє відновленню клітин і навіть допомагає зберегти молодість. Але не забувайте, що всі добре в міру: занадто велика кількість клітковини може викликати метеоризм і інші неприємні наслідки.

3. Яблука

З 15 вітамінів, необхідних людині, у яблуках були виявлені 12 – це вітаміни групи В, С, Е, Р, каротин, фолієа кислота й інші. Багато в них і мінеральних речовин (калію, фосфору, натрію, магнію, йоду, заліза), цукрів (фруктози, глюкози, сахарози), а також пектину й харчових волокон. Якщо щодня їсти яблука, можна значно зменшити ризик розвитку серцево-судинних і онкологічних захворювань. Адже ці фрукти очищають організм від шлаків і токсинів і знижують рівень холестерину. А крім того, вони багаті антиоксидантами, які захищають клітини від старіння.

4. Морква

У моркві багато вітамінів: А (каротину), який називають також вітаміном краси, В1, В2, В3, В6, С, Е, К, Р, РР, мінеральних речовин (калію, кальцію, натрію, магнію, заліза, міді, йоду, фосфору, кобальту й ін.), вона також містить ферменти, фруктозу, глюкозу, лецитин, амінокислоти, білки й крохмаль. Її рекомендують їсти при захворюваннях серця, печінки, жовчного міхура, нирок, високій кислотності шлунку, порушеннях сольового обміну й різних запальних процесах. А ще морква запобігає розвитку онкологічних захворювань, поліпшує кровотворення й дуже корисна для зору.

5. Гарбуз

Гарбуз без усяких застережень можна назвати ідеальним овочем для дієтичного харчування. Недарма його рекомендують вводити в раціон при багатьох захворюваннях: серця, судин, шлунку, кишечника, печінки, нирок, а також простудних. Гарбузу немає рівних серед овочів по змісту заліза, тому він показаний при лікуванні анемії. Завдяки великій кількості вітамінів – С, групи В, каротину, Е, РР, К, Т – він зміцнює волосся, нігті, захищає шкіру від старіння й перешкоджає появі зайвих кілограмів. А ще в гарбузі багато пектинових речовин і природних антиоксидантів, які виводять із організму токсини, знижують рівень холестерину й зміцнюють імунітет.

6. Чорна смородина

Ця чудо-ягода перевершила всі інші по вмісту корисних речовин. У ній багато вітаміну С (щоб одержати його добову дозу, дорослій людині треба всього 30-60 г цих ягід) і вітаміну Р (в 100 г ягід – від 5 до 10 його добових доз), мінеральних речовин (заліза, магнію, марганцю й ін.), містяться дубильні, пектинові речовини й органічні кислоти. Чорна смородина зміцнює стінки судин, поліпшує процеси кровотворення, знижує кров’яний тиск і є прекрасним засобом для лікування й профілактики інфекційних захворювань. А ще вона поліпшує обмін речовин, перешкоджає появі зайвої ваги й тому рекомендується при лікуванні ожиріння.

7. Шипшина

Шипшину недаремно вважають засобом від сорока хвороб. Вона посідає перше місце серед плодових і ягідних рослин по вмісту вітаміну С. Багато в ній й інших вітамінів (Р, К, групи В, каратиноїдов), а також мінеральних речовин (фосфор, калій, кальцій, магній, залізо, марганець, цинк, молібден, кобальт, хром), містяться цукри, яблучна й лимонна кислоти, дубильні й пектинові речовини. Настої, відвари, чаї із плодів шипшини запобігають розвитку серцево-судинних захворювань, підвищують опірність організму до різних інфекцій і виявляють загальнозміцнюючу й тонізуючу дію.

8. Сухофрукти

Курага, чорнослив, ізюм, інжир, фініки, сушені яблука і груші можуть слугувати прекрасною заміною цукру й усіляких солодощів зі штучними добавками. Сухофрукти, які містять вітаміни, мінеральні речовини (велику кількість калію, фосфор, кальцій, залізо) і органічні кислоти, рекомендують включати в меню при захворюваннях серцево-судинної системи, легенів, бронхіальній астмі, анемії, застудах. Крім того, сухофрукти є прекрасним засобом для зміцнення нервової системи, стимулюють кровотворення й гарно очищають кишечник.

9. Зелений чай

Зелений чай, який містить безліч вітамінів (А, К, РР, С, групи В) і мінеральних речовин (калій, цинк, фтор, йод і інші), набагато корисніший, ніж чорний. Цей напій поліпшує роботу серця, нирок, печінки, підшлункової залози й підвищує імунітет. А ще зелений чай нормалізує тиск, зміцнює стінки судин, поліпшує травлення, нейтралізує вільні радикали, очищає організм від шлаків, зменшує ризик розвитку серцевих захворювань і раку та сповільнює процеси старіння організму. Ще одна властивість цього напою – антимікробна дія, яка підсилюється після настоювання його протягом 2-3 днів.

10. Мед

Мед надзвичайно корисний: він підвищує стійкість організму до багатьох інфекцій і має бактерицидні властивості. Його рекомендують вживати при лікуванні захворювань печінки, шлунково-кишкового тракту, органів дихання й ін. Цей чудовий природний продукт містить безліч вітамінів (С, К, Е, Р, групи В), ферментів, органічних кислот і протеїнів, а в числі мікроелементів – цілу таблицю Менделєєва: калій, кальцій, марганець, хром, натрій, нікель, кремній, магній, залізо, мідь, срібло й інші.

Comments are closed.