Різдвяний рецепт словацьких бобальок
Бобальки – це словацькі запечені кульки з тіста. Вони можуть бути солодкими, приправлені медом і насінням маку, а можуть бути пікантними – з квашеною капустою і цибулею. Це улюблене частування словаків напередодні Різдва – velija, і під час Великого посту. У будь-якому разі, ці легкі й повітряні кульки з тіста смакують в будь-яку пору року.
Цей рецепт від Charlotte Pribish Conjelko з Індіани.
36 солодких бобальок по-словацьки
Тривалість приготування: 15 хвилин
Тривалість випікання: 20 хвилин
Інгредієнти:
- 2 склянки води
- 4 столові ложки цукру
- 2 чайні ложки солі
- 5 столових ложок олії каноли або вершкового масла
- 2 упаковки сухих дріжджів
- 6 склянок борошна для випічки
- 1/2 склянки насіння маку
- 1/2 склянки меду
Приготування:
- У каструлю налити 2 склянки води і довести до кипіння, додати 3 столові ложки цукру, сіль і масло. Потім охолодити до теплого стану. Розвести дріжджі у ½ склянки теплої води і столовій ложці цукру.
- Додайте борошно в теплу воду із цукром та дріжджами. Ретельно перемішайте тісто до однорідної консистенції міксером протягом 7 хвилин, вручну – як мінімум, 10 хвилин.
- Накрийте тісто і дайте йому підійти (щоб кількість тіста збільшилася вдвічі).
- Викласти тісто на поверхню, посипану борошном. Розкачати тісто товщиною приблизно 2 см. і нарізати на шматочки: в результаті, повинні вийти кульки розміром у 2-3 см.
- Викласти кульки на жаровню, добре посипану борошном. Розігріти духовку. Дати кулькам, «підійти», так, щоб їх розмір збільшився майже вдвічі. Випікати 15-20 хвилин або ж до того часу, поки вони не підрум’яняться. І дати їм повністю охолонути.
- Тим часом розтерти насіння маку і змішати з невеликою кількістю води або молока та відкласти. Коли бобальки охолонуть, розділити кульки й викласти на друшляк. Полити бобальки кип’яченою водою, але дуже помірно: тільки щоб розм’якшити їх, а не перетворити на кашу. Гарненько злити воду. Полити кульки теплим медом і розтертим насінням маку. Злегка перемішати й можна подавати до столу.
Пікантні бобальки: Замість насіння маку і меду промити квашену капусту і віджати від зайвої рідини. Обсмажити її в олії разом з нарізаною цибулиною (або в рослинному маслі, якщо Ви дотримуєтеся суворого посту). Перемішати з бобальками і приправити сіллю і перцем за смаком.
Джерело: easteuropeanfood.about.com
Останні коментарі