Різдвяний рецепт словацьких бобальок


Бобальки – це словацькі запечені кульки з тіста. Вони можуть бути солодкими, приправлені медом і насінням маку, а можуть бути пікантними – з квашеною капустою і цибулею. Це улюблене частування словаків напередодні Різдва – velija, і під час Великого посту. У будь-якому разі, ці легкі й повітряні кульки з тіста смакують в будь-яку пору року.

bobalkiЦей рецепт від Charlotte Pribish Conjelko з Індіани.

36 солодких бобальок по-словацьки

Тривалість приготування: 15 хвилин

Тривалість випікання: 20 хвилин

Інгредієнти:

  • 2 склянки води
  • 4 столові ложки цукру
  • 2 чайні ложки солі
  • 5 столових ложок олії каноли або вершкового масла
  • 2 упаковки сухих дріжджів
  • 6 склянок борошна для випічки
  • 1/2 склянки насіння маку
  • 1/2 склянки меду

Приготування:

  1. У каструлю налити 2 склянки води і довести до кипіння, додати 3 столові ложки цукру, сіль і масло. Потім охолодити до теплого стану. Розвести дріжджі у ½ склянки теплої води і столовій ложці цукру.
  2. Додайте борошно в теплу воду із цукром та дріжджами. Ретельно перемішайте тісто до однорідної консистенції міксером протягом 7 хвилин, вручну – як мінімум, 10 хвилин.
  3. Накрийте тісто і дайте йому підійти (щоб кількість тіста збільшилася вдвічі).
  4. Викласти тісто на поверхню, посипану борошном. Розкачати тісто товщиною приблизно 2 см. і нарізати на шматочки: в результаті, повинні вийти кульки розміром у 2-3 см.
  5. Викласти кульки на жаровню, добре посипану борошном. Розігріти духовку. Дати кулькам, «підійти», так, щоб їх розмір збільшився майже вдвічі. Випікати 15-20 хвилин або ж до того часу, поки вони не підрум’яняться. І дати їм повністю охолонути.
  6. Тим часом розтерти насіння маку і змішати з невеликою кількістю води або молока та відкласти. Коли бобальки охолонуть, розділити кульки й викласти на друшляк. Полити бобальки кип’яченою водою, але дуже помірно: тільки щоб розм’якшити їх, а не перетворити на кашу. Гарненько злити воду. Полити кульки теплим медом і розтертим насінням маку. Злегка перемішати й можна подавати до столу.

Пікантні бобальки: Замість насіння маку і меду промити квашену капусту і віджати від зайвої рідини. Обсмажити її в  олії разом з нарізаною цибулиною (або в рослинному маслі, якщо Ви дотримуєтеся суворого посту). Перемішати з  бобальками і приправити сіллю і перцем за смаком.

Джерело: easteuropeanfood.about.com

Comments are closed.