Як вибрати рисове борошно
Рисове борошно – порятунок для людей, у яких алергія на глютен (білок, який міститься в пшеничному борошні). Зазвичай вона проявляється ще в дитинстві. У рисовому борошні глютену немає. А ось чого багато, так це користі. Рисове борошно надає випічці легкості, якої не отримати від жодного іншого борошна. Страви виходять легкими, ніжними, тануть у роті.
У борошно можуть підмішувати крейду, вапно, гіпс. І це небезпечно! Оксид кальцію (гашене вапно) при реакції з соляною кислотою (яку містить шлунковий сік) утворює хлорид кальцію. Хлорид кальцію широко застосовується в медицині. Його побічна дія добре досліджена лікарями. Він має сильну подразнюючу дію, що викличе як мінімум відрижку, а максимум – серйозні проблеми з ШКТ.
Визначити шкідливі домішки просто. Продукт спочатку змішується з водою, після чого, додається кислота (лимонна, оцтова). Якщо домішки вапна є, маса почне швидко збільшуватися в об’ємі. Борошно буде пінитись.
Колір: Білий порошок із наявністю темних частинок. Не лякайтеся цих цяточок. Вони зумовлені присутністю в рисі червоних зернин.
Запах. Нейтральний. Якісне рисове борошно — без запаху. Сторонні запахи означають, що воно зберігалось в негерметичній тарі, ввібравши в себе «аромати» оточуючих продуктів. Або, ще страшніше, що в ньому завелася пліснява (про це розповість запах пеніциліну – вогкості). Борошняна цвіль – найнебезпечніша. Споживання зараженої випічки може призвести до трагічних наслідків.
Смак. Солодкуватий. Борошно (навіть сире) не повинно гірчити, а навпаки –
трохи віддавати солодом. Так що, спробуйте борошно на смак.
Вологість. Рис дуже любить вологу, вбирає її звідусіль, і це псує продукт. Повітряної випічки з такого борошна не вийде – від зайвої рідини порушується структура борошна. Може з’явитися гіркуватий присмак. Вологість – це найсприятливіше середовище для цвілі. Тому дуже важливо зрозуміти, чи не набрало борошно зайвої вологи.
Як визначити вологість борошна? Всипте в миску дві ложки сухого борошна, додайте трохи води. Якщо борошно якісне, воно не змінить свій відтінок (тобто мокре борошно не відрізняється від сухого за кольором). Якщо ж мокра грудочка сильно потемніла – борошно неякісне (присутня надлишкова волога), борошно зіпсоване. Реанімувати його вже не можна.
Джерело: https://tv.ua/
Останні коментарі